Mark Bosch schakelt over naar tweefase kraamstalvoer
Diarree fors ingetoomd
Diarree bij de biggen in het kraamhok pakt altijd vervelend uit. Het leidt tot veel extra werk en meer uitval. Mark Bosch kiest voor een stevige aanpak tegen diarree op meerdere fronten, waaronder tweefasevoeren in de kraamstal.
De overschakeling naar tweefase-lactovoeren in de kraamstal werd Bosch aangeraden door voerleverancier Fransen Gerrits. Het moet de stap kleiner van maken drachtvoer naar lactovoer met een hoog EW- en eiwitgehalte. Dat leidt ertoe dat de zeugen minder druk op de uier hebben bij werpen en de biggen gemakkelijker biest en melk drinken. ‘Een mooi verhaal’, zegt Bosch, ‘en bij ons werkt het ook.’ Zeugen met veel spanning op de uier zijn nu uitzondering. De zeugen laten de biggen optimaal biest opnemen. De biggen blijven doordrinken en de zeugen starten goed op. ‘We hebben nu veel minder last van diarree bij de biggen. Dat bespaart flink wat werk en verlaagt de uitval.’ Bosch voert de prelacto vanaf het moment dat de zeugen in de kraamstal komen tot twee dagen na werpen. De zeugen krijgen 3 kilo per dag en de opfokzeugen 2,7 kilo prelactovoer per dag. ‘Ze eten dat met gemak en de voergift blijft alle dagen op peil, ook op de dag van werpen. Alleen als een zeug het voer laat staan, verlaag ik de voergift’, legt de varkenshouder uit.
Lactovoer na drie dagen
De zeugen gaan op de derde dag over naar het lactovoer. Door het gebruik van prelacto is het mogelijk om een geconcentreerder lactovoer in te zetten. Dat verhoogt de melkproductie en de conditie van de zeugen blijft ook beter op peil. Grootste voordeel van de overschakeling naar tweefasevoeren in de kraamstal is dat de diarree verdwenen is. Daardoor vindt Mark het geen bezwaar dat ze de prelacto met de hand moeten voeren. ‘Dat de diarree geen probleem meer is, komt niet alleen door het tweefasevoeren. We hebben ook andere zaken aangepakt. Zo zijn we de zeugen gaan vaccineren tegen E. coli en clostridium en tegen het rota- en coronavirus. Dat draagt ook bij aan het terugdringen van diarree. Ook is er meer aandacht gekomen rond het werpen door extra arbeid’, zegt de ondernemer over de genomen maatregelen.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Warm en droog
Een klimaatcheck in de kraamstal bracht geen grote problemen aan het licht. Enige aanpassing is dat de warmtelamp al een dag voor de werpdag aan gaat. Samen met de verwarmde vloer in het biggennest en voldoende kalk zorgt dit er voor dat de biggen direct na de geboorte in een warm en droog nest terecht komen. Alle maatregelen hebben een flink effect op de uitval in het kraamhok. Die is met ruim 4 procent gedaald. Het tweefasevoeren in de kraamstal heeft daarnaast een positief effect op het aantal levend geboren biggen. Dat ligt nu op 14,9. Het aantal doodgeboren biggen is met 0,2 gedaald.
Weer melk bijvoeren
Doordat de problemen met diarree over zijn, durft Bosch ook weer Lacto Start-melk bij te voeren aan de biggen. Dat doet hij vanaf dag 3 tot dag 10. Daarna schakelt de varkenshouder over op Mini Start/Prestarter. Sinds kort voert hij de Mini Start door tot na spenen. Hij hoopt zo de opname na spenen verder te verbeteren.
Bekijk hier de bijbehorende fotoreportage.