4Q bewijst zich in de praktijk
Eind april 2017 introduceerde Fransen Gerrits de nieuwe 4Q (For Quality) biggenvoerlijn voor de productie van kwaliteitsbiggen. “We wilden het kleinschalig implementeren, maar kregen zoveel vraag dat het supersnel ging. Vermeerderaars durven te kiezen voor luxe. Het voer geeft een hoger rendement en het werkt plezierig.” - aldus Jan van Haperen, hoofd nutritie.
Na de introductie schakelde menig varkenshouder in een rap tempo over naar de 4Q biggenvoerlijn. En met succes. In de grafiek ziet u een stijgende lijn in de afzet van ons 4Q biggenvoer. We zijn de proeffase kleinschalig gestart, maar door de goede resultaten en grote vraag hebben we de proef al snel opgeschaald. Vervolgens ziet u de afzet vanaf de marktintroductie in week 16 flink stijgen.
De praktijkresultaten zijn volgens verwachting. De resultaten van praktijkproeven bij 33.350 biggen lieten een positief effect op de groei (7% hogere levensgroei), voederconversie (0,13 lager) en gezondheid (0,7% minder uitval, lager medicijngebruik, zichtbaar minder oornecrose en 2,5% minder slachtbiggen) zien. In de praktijk uit dit resultaat zich, afhankelijk van de situatie, zeker zo sterk.
Waardoor onderscheidt 4Q zich van standaard speenvoer?
Het uitgangspunt voor het voer is de koppeling van de behoefte van een big aan wat werkelijk opneembaar in het voer zit. De samenstelling van een voer op papier zegt namelijk niet altijd alles. In dit voer telt de kwaliteit van de grondstoffen zwaar. Omdat een big de eerste week na spenen vaak te weinig vreet, bevat het voer smakelijke eiwitbronnen, geschoonde en gedeeltelijk ontsloten granen en specifieke vezels en vetzurenpatronen. Met elkaar zorgen die voor een goede voeropname, betere eiwit- en zetmeelvertering en lage darmbelasting. Daarnaast hebben we veel energie gestoken in het vinden van het optimale persproces.
Elke diergroep stelt andere eisen aan een korrel. Tijdens het productieproces kun je dat sturen met vocht, persdruk, temperatuur en tijd. Biggen kunnen een zachte korrel beter benutten. We hebben daarom de grenzen in slijtvastheid van de korrel opgezocht. De korrel is zacht, maar valt toch niet direct uit elkaar. Ons Multiprocessing® procédé maakt dit mede mogelijk.
Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder of specialist varkenshouderij.