Stimulering bedrijfsopvolging door agro-familiebedrijven
Fransen Gerrits is een familiebedrijf met traditie en zo profileren we ons ook. Ongeacht de branche waarin je werkt, de regio waarin je zit, of de omvang van het bedrijf, alle familiebedrijven hebben vergelijkbare uitdagingen. Dat betekent dus ook dat we veel van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen steunen waar nodig. Het mooie is dat al onze klanten ook familiebedrijven zijn. Iedere boerderij in Nederland is eigendom van een familie en vaak (ik denk zelfs altijd) werken leden van die familie mee in het bedrijf. Dat kan zijn in de stallen die bij het woonhuis staan, maar ook het managen van bedrijven op afstand. Één keer in de ongeveer 30 jaar heeft ieder familiebedrijf een heel bijzonder moment, namelijk een generatiewisseling. Als een zoon of dochter interesse heeft om het bedrijf over te nemen, ontstaat er een mooi proces van bedrijfsoverdracht. Dat kent vele aspecten van financiering en taakverschuiving tot fiscaal en juridisch. Dat is heel leuk maar niet altijd eenvoudig.
Opvolging is geen vanzelfsprekendheid meer
Als voerleverancier zijn we natuurlijk blij met opvolgers in het boerenbedrijf. De bedrijven worden steeds groter en daarmee lastiger over te nemen. Bovendien is het hard werken en is de maatschappelijke druk op boeren groot. Het is dus geen vanzelfsprekendheid meer, dat kinderen de boerderij van hun ouders overnemen. Wij kunnen dat ook niet bepalen. We kunnen wel helpen. De kennis en ervaring die wij als familiebedrijf hebben met bijvoorbeeld bedrijfsoverdracht, familieperikelen en taakverdeling, is waardevol voor de opvolgers in het boerenbedrijf.
Stimulering bedrijfsopvolging
In 2019 hebben we met een paar familiebedrijven in de veehouderijsector de koppen bij elkaar gestoken om te kijken of we een cursus konden opzetten voor bedrijfsopvolgers. Dat resulteerde in een masterclass van acht sessies. Door Corona konden we pas later starten en uiteindelijk hebben we eind 2020 en begin 2021 onze Masterclasses gedaan. Dat is goed bevallen en ook de deelnemers reageerden erg positief. Daarom hebben we met deze bedrijven besloten nog een ronde te doen. De bedrijven die mee organiseren, zijn, naast Fransen Gerrits: Schippers Bladel, Van Asten Group, Nooyen Pig Flooring, Lely, Denkavit en Vencomatic.
Er zijn deze ronde 15 enthousiaste deelnemers, 4 daarvan zijn klant van ons. Het is een mooie groep, een mix van mannen en vrouwen, varkens-, koeien en kippenboeren en uit alle windstreken van Nederland en één uit België.
Kennis en ervaring met elkaar delen
Ieder organiserend bedrijf behandelt een onderwerp dat belangrijk is in familiebedrijven. De eigenaar van het bedrijf deelt zijn ervaringen en hij of zij wordt bijgestaan door een deskundige (bv een professor van een universiteit). De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Bedrijfsopvolging
- Ondernemerschap
- Leidinggeven en HR
- Organiseren/ Aansturen/ Risico perceptie
- Strategische keuzes
- Hoe ga ik om met data en wat zijn mijn KPI’s?
- Innovatie en promotie
Schuilt er een ondernemer in mij?
De workshops vinden plaats op het bedrijf van de organisator en duren een middag. We sluiten altijd af met samen eten en even bijpraten. We denken namelijk dat naast de interessante workshops en de ervaring die we delen, de kandidaten veel aan elkaar hebben. Ze zitten allemaal in dezelfde situatie en moeten allemaal dezelfde uitdagingen aan. Wat is er dan fijner dan dit, in alle vertrouwen, te delen met een leeftijdsgenoot die in dezelfde situatie zit?
Omdat dit sociale aspect zo belangrijk is, hebben we een gezamenlijke aftrap gedaan in Rotterdam. Cargill heeft ons daar ontvangen en uitgelegd wat zij betekenen in de voerindustrie. Daarna zijn we met zijn allen met een gids op een tour door Rotterdam gegaan. Uiteraard in combinatie met lekker gezellig samen eten. De kandidaten hebben nog een gezellige avond gehad met zijn allen en hebben de volgende dag de haven van Rotterdam verkend.
Masterclass bij Fransen Gerrits
Op 5 oktober 2023 was de eerste serieuze Masterclass en die was bij ons op kantoor. Ik heb de deelnemers meegenomen in de ervaringen die ik heb in mijn bedrijfsopvolging. Ik heb gedeeld hoe mijn ouders ermee omgingen en hoe ik in het bedrijf gekomen ben en uiteindelijk alles overgenomen heb. Dat is een proces geweest van ongeveer 7 jaar en was langer en emotioneler dan ik van tevoren gedacht had. Je doet het niet zomaar, maar het is een geweldige ervaring. Zeker als je terugkijkt op een succesvolle overname. Dan zijn de mindere momenten (en die zijn er ook) snel vergeten. Nu ik 52 ben en volwassen kinderen heb, kan ik ook al praten over de opvolging naar de vijfde generatie die wij voorbereiden. Mijn verhaal werd gecombineerd met de theorie van professor Roberto Flören. Hij is aan de Universiteit van Nyenrode dé specialist op het gebied van familiebedrijven. Hij kan vanuit theorie en onderzoek de verhalen van familiebedrijven onderbouwen en handvatten meegeven aan bedrijfsopvolgers. Er is niet één gouden regel, maar als je een goed gevulde gereedschapskist hebt, kom je een heel eind. En nogmaals: met elkaar delen en elkaar helpen maakt het verschil.
Jonge ondernemers zijn de toekomst
Na deze komen er nog zeven andere masterclasses. Die zijn ongetwijfeld net zo leuk en interessant als onze masterclass. In juni 2024 sluiten we dan af met een terugkomdag. Om elkaar weer te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Daarna hebben we hopelijk 15 enthousiaste bedrijfsopvolgers een stapje verder geholpen bij het overnemen van het familiebedrijf. Want daar ligt voor Fransen Gerrits natuurlijk ook een belangrijk doel: zorgen voor gezonde klanten met een enthousiaste boer die nog jaren verder wil (met ons).
Huub Fransen